Istorie

INFO COMUNA / ISTORIE

Legenda comunei Ciocîrlia

“Cândva, prin locurile unde astăzi se află cele două sate: Ciocârlia de Sus şi Ciocârlia de Jos, n-ar fi existat aşezări omeneşti, ci terenuri cu iarbă grasă şi fragedă cum nu se mai găseau altele in tot ţinutul dintre Dunăre si Marea Neagră. În aceste locuri, veneau toamna ciobanii cu turmele lor de la munte pentru iernat şi se spune că tot aici era o ciobaniţă nespus de frumoasă căreia i se dusese vestea. Cât era ziua de lungă ea işi purta oile la păşunat. Când găsea un loc cu iarba bună pentru oiţele sale, se aşeza la umbra unui salcâm bătrân unde canta si torcea atât de frumos, încât mai toate păsările cerului se apropiau să asculte.
Într-una din zile, în timp ce se plimba pe câmp, un bei auzi minunatul ei glas. El s-a îndreptat spre salcâm şi, văzând cât era de frumoasă fecioara, pe loc i-a căzut dragă şi a cerut-o de soţie. Atrasă de căldura glasului, dar şi de înfăţişarea voinicului, fata a acceptat propunerea şi l-a urmat la palat, iar turma sa a dăruit-o unui bătrân nevoiaş de la curtea beiului. Au trecut ani şi soţia i-a dăruit două fete care au moştenit frumuseţea de netăgăduit a părinţilor, dar mai ales glasul cristalin al mamei. De mici, fetele colindau câmpurile şi dumbrăvile, adunând florile şi imitând glasurile păsărelelor. Într-o seară, ele se aflau în veranda casei şi se întreceau in trilurile ciocârliei. Mai toţi supuşii beiului s-au apropiat şi, ascultându-le fermecaţi, ei au zis în cor: “Buyuk-Bulbul şi Kiuciuk-Bulbul” ( Ciocârlia Mare şi Ciocârlia Mică).
Când le-a venit vremea de măritat, cea mare s-a căsătorit cu un fecior din sat, iar pe cea mică a furat-o un voinic dintr-un sat apropiat.
Mult timp cele două sate unde trăiau fetele s-au numit Buyuk-Bulbul şi Kiuciuk-Bulbul, aşa cum le spuneau localnicii fetelor.
Cu trecerea anilor, romanii, folosind graiul autohton, le-au numit: CIOCÎRLIA DE SUS şi CIOCÎRLIA DE JOS.”

Vizualizeaza